Forums 论坛

abu
mu_fc06@yahoo.com
21/02/2009 14:40:37
Re: kontrak

saya baru bekerja 5 bulan dan saya bercadang untuk berhenti kerja kerana merasakan company menindas kami sebagai pekerja, tp masalah nya dalam kontrak saya terdapat klause yg menyatakan...saya dibenarkan berhenti tapi dikehendaki membayar balance kontrak(baki drp setahun), training yg telah diberi, dan kos pengiklanan.setakat ini saya tidak dihantar lagi ke mana2 training oleh majikan...

soalan saya;

1. kebiasaannya adakah majikan akan menyaman kita jika kita berhenti tanpa membayar kos2 di atas?
2.apakah jalan penyelesaian terbaik untuk selesaikan masalah tersebut?
3.Jika majikan tetap tidak mahu lepaskan kita,bolehkah kita mencari jalan untuk dipecat??kerana sy terlibat dalam bidang hospitality, dan agak berisiko bagi majikan jika membenarkan kami berkerja dalam keadaan tidak gembira.
Edit | Delete


KL Siew
kl_siew@yahoo.com
21/02/2009 15:11:54
1. Saya tidak berberapa pasti samaada majikan akan menysman atau tidak dan samaada clause itu adalah sah atau tidak. Lebih baik anda membawa kontrak itu ke Biro Bantuan Guaman (Legal Aids Bureau) untuk mendapatkan suatu nasihat undang undang daripada meereka.

2. Berbincang dengan majikan samaada anda boleh dilepaskan tanpa membayar kos itu;

3. Cara-cara yang dicadangkan itu nampaknya sukar dibuktikan. Perbicangan adalah paling sesuai pada pendapat saya. Anda boleh juga mendapatkan pandangan pandangan daripada Jabatan Buruh.
Edit | Delete

Post Response (Feel free to share your experiences)

Name:
Email:  (optional)
Message: